خطاهای روشی «یحیی محمد» در کتاب مشکل حدیث (بخش: حدیث سنّی): نمونه‌ای از تردید در ضرورت دینی مسلّم - حاتم, سعد; فقهی ‌زاده, عبدالهادی; معارف, مجيد; زرسازان, عاطفه (معرفت و بصیرت اسلامی)
این مقاله به تحلیل انتقادی دیدگاه‌های یحیی محمد در کتاب مشکل حدیث، به‌ویژه در بخش مربوط به حدیث سنی می‌پردازد و تردید او در حجیت سنت نبوی را به‌عنوان نمونه‌ای از خطای روش‌شناختی و معرفتی مورد بررسی قرار می‌دهد. نویسنده با تفکیک سنت قولی و عملی، درصدد تضعیف مبنای سنت در دستگاه معرفت دینی است و در عین حال، وجود حدیث متواتر را نیز به چالش می‌کشد. این پژوهش با رویکردی نقلی–عقلی، ضمن تبیین مفاهیم بنیادینی همچون ضرورت دینی، روش، خطا و تشکیک، به نقد ادله و مبانی معرفتی یحیی محمد پرداخته و نارسایی‌های روش‌شناختی و تحلیلی او را آشکار می‌سازد. در ادامه، با استناد به قرآن، روایات نبوی، اجماع امت و استلزامات عقلی، حجیت سنت نبوی به‌مثابه ضرورتی دینی اثبات شده و همچنین وجود احادیث متواتر، به‌ویژه حدیث «من کذب علیّ متعمداً...» با ادله تاریخی و رجالی بازسازی می‌گردد. نتیجه پژوهش آن است که دیدگاه یحیی محمد در نفی سنت، نه‌تنها فاقد بنیان روش‌مند است، بلکه با مبانی قطعی دین در تعارض قرار دارد و موجب فروپاشی سازه معرفتی شریعت می‌شود. این مطالعه بر ضرورت بازخوانی انتقادی دیدگاه‌های نوگرایانه در حوزه سنت تأکید دارد، مشروط بر آنکه با رعایت ضوابط علمی و پیوند با سنت فهم دینی همراه باشد.