ظرفیت رویکردهای فلسفه اسلامی برای بازتولید نظریات آموزشی مبتنی بر روشمندی - بیات, معصومه (معرفت و بصیرت اسلامی)
هدف: این مطالعه با هدف تحلیل ظرفیت‌های فلسفه اسلامی برای بازتولید نظریات آموزشی مبتنی بر روشمندی انجام شده است. پژوهش حاضر از نوع مروری و با روش تحلیل توصیفی انجام شده است. داده‌ها از طریق مطالعه منابع کتابخانه‌ای معتبر شامل کتاب‌ها، مقالات پژوهشی و آثار فلاسفه اسلامی همچون ابن‌سینا، فارابی، ملاصدرا و سایر اندیشمندان حوزه تعلیم و تربیت اسلامی گردآوری شد. تحلیل داده‌ها به روش استقرایی-استنتاجی و بر مبنای استخراج مبانی معرفتی، هستی‌شناختی و انسان‌شناختی فلسفه اسلامی و تطبیق آن‌ها با اصول نظریه‌های آموزشی مبتنی بر روشمندی صورت گرفت. نتایج تحلیل‌ها نشان داد که فلسفه اسلامی با تکیه بر عقلانیت فعال، معرفت‌شناسی چندسطحی، هستی‌شناسی هدفمند و انسان‌شناسی کرامت‌محور، ظرفیت بالایی برای طراحی نظریات آموزشی علمی و در عین حال معنوی دارد. همچنین یک چارچوب مفهومی پیشنهادی شامل عناصر کلیدی و روند گام به گام بازتولید نظریات آموزشی بر پایه مبانی فلسفی اسلامی ارائه شد که قابلیت کاربست در طراحی نظام‌های آموزشی معاصر را دارد. فلسفه اسلامی می‌تواند چارچوب نظری مناسبی برای توسعه نظریات آموزشی فراهم آورد که ضمن انطباق با اصول علمی و روش‌شناسی معاصر، عمق معنوی و غایت‌مدارانه لازم را نیز در آموزش حفظ نمایند. بازتولید نظریات آموزشی بر مبنای فلسفه اسلامی می‌تواند به ارتقاء کیفیت آموزش و پرورش معاصر و پاسخگویی به نیازهای فرهنگی و معنوی جوامع اسلامی کمک کند.