اثربخشی روان درمانی باورها و مناسک مذهبی بر افزایش کیفیت زندگی زنان بارور و نابارور - یوسفی نژاد, حسن; باصری, علی; آقا جانی مرساء, حسین (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
هدف از این پژوهش برشماری آیینهای باروری و ناباروری در شهرستان ایلام و بررسی عقاید و باور آنان از نظر مکتب کارکردگرایی مالینوفسکی و انسانشناسی تفسیری و نمادین کلیفورد گیرتز و نظریه گذار (تشرف) آرنُلد ون گنپ است. این پژوهش از لحاظ هدف کیفی است، و از نظر گردآوری دادهها، پژوهشی با رویکرد تحلیلی- توصیفی است. جامعۀ هدف پژوهش، شامل تمامی مطلعین کلیدی از جامعۀ زنان است که دارای اطلاعات مفیدی در خصوص باورها و مناسک باروری و ناباوری شهرستان ایلاماند. با توجه به اصل اشباع، تعداد اطلاع رسان‌ها 25 نفر تعیین که از طریق نمونهگیری گلولهبرفی انتخاب شدند. به منظور جمعآوری دادهها از مصاحبه عمیق نیمهساختمند استفاده شده است. محقق برای استخراج و دستهبندی دادهها از روش کدگذاری با دو شیوۀ کدگذاری باز[1] و کدگذاری محوری[2] بهره جسته است. نتایج این پژوهش نشان میدهد باروری تنها راه پذیرش زنان در اجتماع و جوامع سنتی بوده و بعد از باروری و تولد فرزند، مراسم و مناسک مختلفی که ناشی از باورهای عامیانه است برای پذیرفتن کودک در جامعه صورت میگیرد. توصیههای متفاوت به هنگام بارداری، نازایی و یا سقط جنین با برخی از نظریات اندیشمندان اسلامی مطابقت دارد که نشان دهنده رسیدن مطالب پزشکی به صورت سینه به سینه به عامه جامعه است. [1] Open Coding[2] Axial coding