الگوی معرفتی امام سجاد علیهالسلام در زمینه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب - کریمی, باهره; عارف, علی اکبر; زارعی جلیانی , محسن (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
حجاب و عفاف به عنوان نماد مهم سبک زندگی اسلامی، نقش مهمی در زیست عفیفانه و حمایت از کانون خانواده بر عهده دارد. بر این اساس جستوجوی ارائه یک الگوی معرفتی از دل متون دینی از جمله صحیفه سجادیه نقش مهمی در ترویج فرهنگ عفاف و حجاب در جامعه ایران اسلامی دارد که هم در بحث غلبه بر چالشهای موجود و هم راهکارها، واجد یک نظام معرفتی مطلوب است. پرسش محوری پژوهش این است که الگوی معرفتی امام سجاد (ع) در زمینه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب چیست؟ نتایج نشان داده است که در صحیفه نورانی الهی سجادیه میتوان یك برنامه تربیتی با ابعاد اعتقادی، عبادی و اخلاقی؛ زیستی و بدنی؛ اجتماعی و سیاسی؛ اقتصادی و حرفهای؛ علمی و فناوری و زیباشناختی و هنری را برای زیستن همراه با تقوا و زندگی عفیفانه پایهگذاری نمود. در الگوی معرفتی امام سجاد و صحیفه سجادیه، آموزش توحید مبنای ملاحظات مربوط به پوشش مناسب است. پس از آن، شناخت نسبت به فلسفه حجاب و کارکرد اجتماعی آن، درخواست از خداوند برای پوشاندن گناهان و بازگشت به مسیر پوشش مطلوب و قرآنی، داشتن عزت نفس برای ارزش قائل به جسم و پوشش فردی، در نظر گرفتن بیحجابی بهعنوان یک گناه بزرگ و بکارگیری ظرفیتهای درونی فرد برای مقابله با بیحجابی، شاکله آن را تشکیل میدهند. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانهای و تحلیل محتوای صحیفه سجادیه انجام شده است.