جریان شناسی فمینیسم و تطابق آن با حقوق زنان؛ تضادها و تشابه‌ها در تلاقی اندیشه‌های اسلامی و فمینیستی - معافی, راضیه; اعوانی, غلامرضا; احمدی افزادی, مسعود; حسینی, سید حسن (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
فمینیسم به عنوان یک جنبش اجتماعی و نظریه فلسفی به دنبال بهبود وضعیت زنان و دستیابی به برابری جنسیتی است. در ایران و جوامع اسلامی، فمینیسم با اندیشه‌های اسلامی در برخی موارد هم‌خوانی و در برخی موارد تضاد دارد. این مقاله به بررسی تضادها و تشابه‌های جریان شناسی فمینیسم و حقوق زنان در تلاقی با اندیشه‌های اسلامی می‌پردازد با این رویکرد به صورت تحلیلی – توصیفی و به صورت کتابخانه‌ای به بررسی موضوع مورد اشاره خواهیم پرداخت. تشابه‌های این دو جریان شامل برابری جنسیتی، عدالت اجتماعی و تأیید حقوق زنان است. اما در چارچوب نظری و نگرش به برخی مسائل مانند خانواده و حقوق جنسیتی، تفاوت‌های قابل توجهی وجود دارد. فمینیسم غربی بر اساس فلسفه‌های لیبرال و سوسیالیستی است، در حالی که فمینیسم اسلامی بر اساس آموزه‌های اسلامی و منابع دینی است. همچنین، فمینیسم غربی به دنبال تغییر ساختارهای خانواده و تقویت استقلال زنان است، در حالی که فمینیسم اسلامی به دنبال حفظ ساختارهای خانواده و تقویت نقش زنان در این ساختارها است. در نهایت، مقاله به نقد دیدگاه‌های فمینیستی می‌پردازد و نشان می‌دهد که هر دو جریان به دنبال دستیابی به برابری جنسیتی و بهبود وضعیت زنان هستند، اما در چارچوب نظری و نگرش به برخی مسائل تفاوت‌های قابل توجهی دارند. این تضادها و تشابه‌ها نشان‌دهنده تنوع و پیچیدگی جنبش‌های فمینیستی و نیاز به دیالوگ و هم‌فکری بین این جریانات برای دستیابی به اهداف مشترک است.