مبانی حقوق شهروندی در امور سیاسی از منظر روایات شیعه با تاکید بر نهج البلاغه - کوچکی منفرد دارابی , محمدکاظم; مرادخانی, احمد; شفیعی دارابی , سیدمحمد (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
این مقاله حقوق اساسی شهروندان را در چارچوب امور سیاسی که در روایات اسلامی شیعه با تمرکز ویژه بر نهج البلاغه، مجموعه خطبه ها، نامه ها و سخنان منسوب به امام علی (ع) بیان شده، می پردازد. هدف این پژوهش با بررسی اصول و ارزش‌های اصلی بیان شده در این منابع، روشن کردن حقوق و مسئولیت‌های اساسی شهروندان در تعامل با مقامات حاکمیتی است. مقاله با ایجاد درک اساسی از دیدگاه شیعه در مورد حکومت و نقش دولت در حفاظت از حقوق شهروندان آغاز می شود. سپس مفاهیم کلیدی عدالت، برابری، و پاسخگویی را که در روایات شیعه بیان شده است، بررسی می‌کند و ارتباط آنها را با حمایت از حقوق شهروندی برجسته می‌کند. نهج البلاغه به عنوان منبع اولیه برای این تحقیق عمل می کند و بینش های ارزشمندی را در مورد اصول اخلاقی و سیاسی ارائه می دهد که باید روابط بین حاکمان را هدایت کند. این مقاله به تحلیل عبارات مختلفی از نهج البلاغه می پردازد تا حقوق و مسئولیت های خاص شهروندان مانند حق مشارکت در حکومت، حق آزادی بیان و الزام حاکمان به رعایت عدالت و انصاف را شناسایی کند. در خاتمه، این مقاله با تکیه بر آموزه های غنی و متنوع نهج البلاغه، مروری جامع بر حقوق اساسی شهروندان در امور سیاسی از منظر روایات شیعه ارائه می دهد. با روشن کردن این اصول، این تحقیق به درک عمیق‌تر چارچوب اخلاقی و سیاسی که باید زیربنای حکومت‌داری دموکراتیک باشد کمک می‌کند.