مبانی فکری خواجه نصیرالدین طوسی با کاوش در دو اثر "اخلاق ناصری" و "تجریدالاعتقاد" - میکائیل آزاد هاشم; جوان پور هروی عزیز; سیروس داوود (معرفت و بصیرت اسلامی, 2025)
خواجه نصیرالدین طوسی یکی از بزرگترین و و پرنفوذترین اندیشمندان اسلامی و صاحب ابتکارات و تالیفات فراوانی در قرن هفتم هجری است و اندیشه‌های وی تا قرن‌ها بعد مورد توجه اندیشمندان، خصوصا متفکران اسلامی بوده و خواهد بود. مبرهن است که تحلیل و بررسی مبانی فکری در اندیشه هر اندیشمند مسلمانی از اهمیت بسزایی برخوردار است و خواجه نصیرالدین طوسی نیز یکی از اندیشمندانی است که در آثارش درباره مسائل متعددی از جمله کلام عرفانی، اخلاقی، فلسفی و... سخنان گران‌بهایی را بر زبان رانده و آثار عرفانی و اسلامی ارزشمندی را به رشته تحریر در آورده است. پژوهش حاضر به هدف بررسی و کاوش دو اثر گرانبهای خواجه نصیرالدین طوسی با عناوین اخلاق ناصری و تجریدالاعتقاد انجام شده است. از شیوه تحلیلی و توصیفی به بررسی پژوهش پرداخته شده و ابزار گردآوری اطلاعات با استفاده از منابع کتابخانه‌ای بوده است. نتایج پژوهش بیانگر این بوده است که خواجه‌ در این آثار به موضوعات متعددی اشاراتی داشته است که اصلی‌ترین آن‌ها عبارتند از:عدالت، حسن‌ و قبح‌ عقلی‌، حکمت‌ الهی‌، قضا و قدر، تکلیف‌، لطف‌ و همچنین‌ در بحث‌ نبوت‌، امامت‌، معاد، پاداش‌ و کیفر، احباط‌ و تکفیر‌ و دیدگاه وی در باب این ابعاد تشریح گردیده است‌.