دیدگاه ادیان ابراهیمی در مورد جنگ‌های مقدس: مقایسه‌ای میان قرآن، انجیل و تورات - منتظری فاطمه السادات; افشار بهروز; یوسفی محمدعلی (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
مفهوم جنگ‌های مقدس در قرآن، تورات و اناجیل اربعه یکی از موضوعات مهم و بحث‌برانگیز در ادیان ابراهیمی است. این پژوهش با هدف بررسی تطبیقی دیدگاه‌های این متون مقدس درباره جنگ‌های مقدس، شباهت‌ها، تفاوت‌ها و چالش‌های مرتبط با آن‌ها انجام شده است.این تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی و تطبیقی بهره برده و با بررسی متون مقدس (قرآن، تورات و اناجیل اربعه) و منابع تفسیری معتبر، مفاهیم مرتبط با جنگ، صلح و شرایط مشروعیت جنگ را استخراج و تحلیل کرده است.شباهت‌های کلیدی میان این متون عبارتند از تأکید بر صلح و عدالت به‌عنوان اهداف نهایی، مشروعیت جنگ در شرایط خاص و دفاعی، و رعایت اصول اخلاقی در زمان جنگ. تفاوت‌های اصلی شامل اهداف متفاوت جنگ (برتری قومی در تورات، دفاع از عدالت در قرآن، و معنویت در اناجیل)، نوع جنگ (فیزیکی در قرآن و تورات و روحانی در اناجیل)، و محدودیت‌های اخلاقی گسترده‌تر در قرآن نسبت به تورات است. چالش‌های مهم شامل سوءبرداشت‌ها و استفاده ابزاری از مفاهیم جنگ مقدس در طول تاریخ و تضاد برخی از این مفاهیم با ارزش‌های حقوق بشر معاصر است.بررسی تطبیقی نشان می‌دهد که هر سه دین، علی‌رغم تفاوت‌ها، بر صلح، عدالت و محدودیت در خشونت تأکید دارند. سوءبرداشت‌های تاریخی و تفاسیر افراطی از این مفاهیم، ضرورت مطالعه متون مقدس در بستر تاریخی و معنوی آن‌ها را برجسته می‌کند. این پژوهش می‌تواند به درک بهتر دیدگاه‌های ادیان ابراهیمی درباره جنگ و صلح و ارتقای همزیستی مسالمت‌آمیز کمک کند.