روشهای رفتاری تربیت اقتصادی در قرآن و روایات - مداح برات; میریان سید احمد; یدالله پور محمدهادی (معرفت و بصیرت اسلامی, 2024)
ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺑﯿﺖ در ﺣﻮزه اﻗﺘﺼﺎد ﻣﻘﻮﻟﻪای اﺳﺖ که در ﻃﻮل ﺳﺎﻟﯿﺎن گذﺷﺘﻪ ﻫﻤﻮاره ﻣﺪﻧﻈﺮ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪرﯾﺰان اﻗﺘﺼﺎدی کشورﻫﺎی پیشرﻓﺘﻪ اﻟﺒﺘﻪ ﻣﻨﻄﺒﻖ ﺑﺮ دﯾﺪگاه آنﻫﺎ از الگویی ﻣﻄﻠﻮب و ﻣﺎدی زﻧﺪگی ﻓﺮدی و اﺟﺘﻤﺎعی ﻗﺮار داﺷﺘﻪ و ﺑﺮای اﺟﺮایی ﻧﻤﻮدن آن ﺳﯿﺎﺳﺖگذاری ﻫﺪﻓﻤﻨﺪی را در عرصه ﻧﻈﺎم تربیتیﺗﺪارك دﯾﺪهاﻧﺪ. قرآن و روایات اهل بیت (علیهمالسلام) نیز با توجه به جامعیت تعالیم آن، با ارائه برنامهای دقیق و مدون، در این راستا توصیههایی داشتهاند که در قالب روشهای رفتاری تربیتی قابلیت استفاده و اجرا دارد. از آن جایی که توﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﺮﺑﯿﺖ اﻗﺘﺼﺎدی و ﻧﯿﺎزﻫﺎی دانشی و بینشی در اﯾﻦ ﺣﻮزه در ﻫﺮ ﺟﺎﻣﻌﻪای مبتنی ﺑﺮ آﻣﻮزهﻫﺎ و ﻣﺒانی آنﺟﺎﻣﻌﻪ میباشد، در جوامع اسلامی ضرورت دارد تا به منابع متقن و مورد پذیرش آنان؛ یعنی قرآن و روایات رجوع شود. پژوهش حاضر تحت عنوان «روشهای رفتاری تربیت اقتصادی در قرآن و روایات» تلاش نموده تا با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی و با مراجعه به کتاب ارزشمند قرآن و روایات اهل بیت (علیهمالسلام)، روشهای تربیت اقتصادی را استخراج و تبیین نماید. یافته‌های پژوهش بیانگر آن است که قرآن و روایات روشهای رفتاری متعددی از جمله: دعوت به کار و تلاش، ارائه الگو، موعظه، دعوت به قناعت، برنامه‌ریزی درست، پرهیز از اسراف و تبذیر، کنترل مصرف، رعایت میانهروی، ترویج روحیه خودکفایی، امر به معروف و نهی از منکر، تذکر و یادآوری، برخورد قاطع، تحلیل و تحریم را به مخاطب معرفی نمودهاند.